Filteri za veš mašinu - tretman vode polifosfatima

Tretman vode polifosfatima predstavlja veoma jednostavno, efikasno i ekonomično rešenje za zaštitu cevovoda, rashladnih i grejnih sistema od korozije, sprečavanje kristalizacije kamenca, rastvaranje postojećih naslaga kamenca i sprečavanje izdvajanja taloga gvožđa i mangana.

 

Rastvoren u vodi, polifosfat sprečava taloženje kamenca utičući na njegovu kristalizaciju, bez promene tvrdoće vode. Dakle, polifosfati NE OMEKŠAVAJU VODU, već sprečavaju "hvatanje" kamenca. Vremenom, nakon duže upotrebe, polifosfatni filter utiče i na rastvaranje postojećih naslaga.

 

Polifosfati takođe povoljno utiču i na sprečavanje korozije stvarajući tanki zaštitni film na svim metalnim površinama u kontaktu sa tretiranom vodom. Takođe, polifosfati deluju i na sprečavanje izdvajanja taloga gvožđa i mangana, zadržavajući ih u rastvornoj formi. Time se sprečava pojava taloga i voda ostaje čista i bistra. Kod doziranja polifosfata postoje dve varijante. Neproporcionalno doziranje je prva varijanta i ona se koristi kod voda koje se ne koriste za piće. Proporcionalno doziranje predstavlja drugu varijantu i ona se upotrebljava kod vode koja se upotrebljava za piće, kako sadržaj polifosfata ne bi prešao maksimalno dozvoljenu granicu od 5 mg/L. Polifosfati su efikasni do zagrevanja vode na 75 - 80 °C, nakon čega im efikasnost naglo opada..

 

Polifosfatni filteri za veš mašinu u zavisnosti od hemijskog sastava traju dok se zapremina kristala znatno ne smanji, odnosno dok ne izgube svojstva. Iako proizvođači na pakovanju često ističu da je zamena neophodna u nekom vremenskom roku, vremenski rok trajanja ne postoji.
Osnovno o tvrdoći vode

Opšte je poznato da tvrde vode izazivaju taloženje kamenca, koji može prouzrokovati probleme u radu mnogih uređaja. Kod različitih postupaka pranja tvrda voda izaziva povećan utrošak sredstava za pranje. Kod pranja tekstila oprani materijal je krut, dok se kod pranja različite ambalaže i čvrstih predmeta pojavljuju fleke koje se kasnije teško uklanjaju. Kamenac se stvara zbog prisustva kalcijumovih i magnezijumovih soli u vodi. Zagrevanjem se ove soli transformišu u nerastvorne karbonate koji stvaraju nepoželjne naslage vodenog kamenca.

 

Filteri za veš mašinu - pozicioniranje

kamenac u vodi, filteri za ves masinu   filteri za ves masinu, tvrda voda

 


kucni filteri za vodu preciscavanje vode hemijska priprema vode