Hydrolux Filteri Za Vodu - kućni filteri za vodu

Redovan servis podrazumeva zamenu filtracionih uložaka u donjem bloku, dezinfekciju sistema, proveru i regulaciju pritiska u rezervoaru, kontrolu nepovratnog, auto-stop i ostalih ventila, test "flow-restrictora" na zagušenje (VAŽNO!), kontrolu eksternih parametara (ulazni pritisak, eventualne promene temperature i sl.), kao i sam strukturalni integritet komponenti i celog sistema. Za gradske uslove propisan je servis na 4-6 meseci. U ekstremnim okolnostima češće.

Set filtera STANDARD ili ADVANCE sastoji se od tri uloška 10", od kojih su (u zavisnosti od konfiguracije) dva mehanička filtera i jedan karbonski (aktivni ugalj)ili obratno. Zadatak mehaničkih filtera je da otklone iz vode sve krupnije nečistoće, a aktivni ugalj je tu da apsorbuje hlor iz vode. Hlor je jedan od najvećih neprijatelja osmotske membrane, i ako "prođe" do nje, samo je pitanje vremena kada će prestati da funkcioniše. Na karbonskim filterima nema vidljive prljavštine, "ugalj" apsorbuje sve u sebe tako da na površini nema indikacija koliko je radio i da li može "još malo"..Šestomesečni servis

Mehanički filteri su jako važni za funkcionisanje sistema, njihov zadatak je da uklone "krupnije" čestice poput rđe iz cevi, peska i sličnih materija. Prvi filter je posle izvesnog vremena vidno prljav, on zadržava vidljive nečistoće koje su po definiciji najmanje opasne po zdravlje. Često klijenti na osnovu stepena zaprljanosti ovog filtera "procenjuju" da li je zamenu filtera trebalo odložiti "još malo", odnosno komentarišu "jel vidiš šta mi to pijemo".. Redovan servis je mnogo više od same zamene "prljavog" filtera. Neophodno je zameniti sve uloške, proveriti ispravnost svih komponenti i dezinfikovati sistem za prečišćavanje vode. Iako su cene u HYDROLUX-u jako popularne, ponekad duplo manje od konkurentskih kuća, sa daleko kvalitetnijim komponentama, klijenti ponekad pokušavaju da prolongiraju servis ne bi li "prištedeli".

Ovakvim pristupom povećava se rizik od stradanja pojedinih komponenti u sistemu, svakako se oštećuje membrana reverzne osmoze koja je najskuplja komponenta sistema za prečišćavanje, preskače se propisana dezinfekcija, pa na kraju rezultat može da bude "skuplja dara nego mera". Preporuka svih proizvođača je da se servis radi što češće, u gradskim uslovima na 4-6 meseci (ne 8-12). Preskakanje servisa u početku neće pokazati nikakav efekat, ali vrlo brzo stradaće membrana ili auto-stop ventil. Takođe, postoji opasnost od razvoja mikrobiološkog zagađenja koje je najčešće rezultat sekundarnog zagađenja (bakterije iz kuhinje mogu prodreti kroz slavinu).Redovan servis - GODIŠNjI / DVOGODIŠNjI

Hydrolux preporučuje da se na svakih 5000 litara vode, a najkasnije 2 godine posle instalacije sistema za prečišćavanje vode sa membranom reverzne osmoze, uz redovnu zamenu predfiltera promeni i post-filter, odnosno i mineralni filter ukoliko postoji u konfiguraciji. Namena post-filtera je das pre upotrebe "polira" vodu koja je po procesu filtracije stajala u rezervoaru. Još jednom napominjemo da su svi vremenski parametri dati u ovom objašnjenju MAKSIMALNI, odnosno da je više nego poželjno da se svi servisi rade i češće nego što je propisano..

Jasno nam je da u današnjoj situaciji ljudi paze na svaki dinar i često kalkulišu oko toga kada će nešto da plate. To je normalna stvar. Međutim, neredovnim servisiranjem uređaja odnosno "razvlačenjem" ili "preskakanjem" servisa oštećujete komponente sistema koje su mnogo skuplje nego što je "ušteda", povećavate rizik za svoje zdravlje, propuštate obavezne dezinfekcije sistema, gubite beneficije koje imate kao redovan klijent i dovodite u pitanje svoju sopstvenu logiku koja vas je navela da uopšte investirate u filtracioni sistem.


Prilikom nabavke filtera za prečišćavanje vode važno je da povedete računa i od koga kupujete, ne samo šta kupujete. Novi filteri za vodu u većini slučajeva izgledaju slično, gde god ga nabavili, ali da bi radio dugo i pouzdano neophodna je pravilna start-up procedura i profesionalno održavanje koje zahteva znanje, iskustvo i magacin rezervnih delova.


Pre Paid paketi: Održavanje

Ukoliko već imate filter za vodu sa reverznom osmozom ispod sudopere, moguće je da odaberete dve opcija održavanja: "pre paid" koji podrazumeva trogodišnje održavanje u jednoj od ponuđenih varijanri (ULTRA ili PLATINUM), ili pojedinačan servis kada za to dođe vreme.

Ako se odlučite za održavanje koje se plaća svaki put kada se sistem servisira, pogledajte sledeći pasus (redovan servis-jednokratna nabavka).

Odabirom nekog od "pre paid" paketa dobijate bolje cene a plaćanje na rate dodatno olakšava celu stvar.

Kupovina nekog od paketa održavanja moguća je i ukoliko ste filter za vodu kupili na nekom drugom mestu, ukoliko već duže vreme imate naš filter i do sada ste plaćali održavanje svaki put kada se servis radi ili u bilo kojoj drugoj opciji.


ULTRA

Tri godine održavanja

280


7 mesečnih rata po

40


 • Standard servis svakih 6 meseci
 • Zamena post filtera svake godine
 • Zamena RO membrane svake 3 godine

  UŠTEDA - 50€

  3x40€ + 3x50€ + 60€ (330€)

PLATINUM

Tri godine održavanja

320


8 mesečnih rata po

40


 • Advance servis svakih 6 meseci
 • Zamena post filtera svake godine
 • Zamena RO membrane svake 3 godine

  UŠTEDA - 70€

  3x50€ + 3x60€ + 60€ (390€)

Redovan servis - jednokratna nabavka

Jedan broj korisnika se odlučuje da servis opreme za filtraciju vode radi po propisanoj dinamici ali i da isti plaća svaki put kada se oprema servisira. Za klijente koji se opredele za ovaj model, u nastavku se nalazi tabela opcija koje su im na raspolaganju.


STANDARD

Redovan servis kućne reverzne osmoze na max. 6 meseci sa 2 PP filtera

40

 • Zamena 2x mehaniči filter PP
 • Zamena 1x filter Aktivni Ugalj
 • Dezinfekcija sistema
 • Opšti - vizuelni pregled
 • Kontrola radnih parametara
 • Pranje kućišta filtera
 • Merenje ulaznog pritiska

STANDARD+

Redovan dvogodišnji servis kućne reverzne osmoze sa 2 PP filtera i Post filterima

50

 • Zamena 2x mehaniči filter PP
 • Zamena 1x filter Aktivni Ugalj
 • Zamena 1x Post filter - Carbon
 • Zamena 1x Post filter - Mineral
 • Dezinfekcija sistema
 • Opšti - vizuelni pregled
 • Kontrola radnih parametara
 • Pranje kućišta filtera
 • Merenje ulaznog pritiska

ADVANCE

Redovan servis kućne reverzne osmoze na max. 6 meseci sa 2 Aktvna Uglja

50

 • Zamena 1x mehaniči filter
 • Zamena 2x filter Aktivni Ugalj
 • Dezinfekcija sistema
 • Opšti - vizuelni pregled
 • Kontrola radnih parametara
 • Pranje kućišta filtera
 • Merenje ulaznog pritiska

ADVANCE+

Redovan dvogodišnji servis kućne reverzne osmoze sa 2 Aktivna Uglja i Post filterima

60

 • Zamena 1x mehaniči filter PP
 • Zamena 2x filter Aktivni Ugalj
 • Zamena 1x Post filter - Carbon
 • Zamena 1x Post filter - Mineral
 • Dezinfekcija sistema
 • Opšti - vizuelni pregled
 • Kontrola radnih parametara
 • Pranje kućišta filtera
 • Merenje ulaznog pritiska


OSMOTSKA MEMBRANA - Trajanje i zamena

INDIKATORI ZA ZAMENU MEMBRANE

Reverzna osmoza-životni vek membrane direktno zavisi od nekoliko nekoliko faktora koji se konstantno menjaju, kao što su: temperatura vode, zamućenost, TDS (ukupne rastvorene materije u vodi/elektroprovodljivost), količina hlora u dolaznoj vodi, tvrdoće vode , pH vrednost ulazne vode, pritisak vode, salinitet (mineralne soli), hemijski sastav vode, prisustvo bakterija i period korišćenja. Kako je nemoguće konstantno meriti i preračunavati sve pomenute karakteristike, nemoguće je I predvideti rok trajanja membrane odnosno termin zamene. Generalno možemo reći da osmotska membrana traje od 2 do 5 godina u zavisnosti od navedenih faktora. Da bi znali kada je vreme za zamenu membrane, najbolje je izračunati TDS rejaction rate (indeks prečišćavanja % ). Normalan index za novu membranu počinje oko 95% a posle nekog vremena raste do 98%. Korišćena membrana je još uvek upotrebljiva dok je indeks viši od 90%. Sve ispod 89% je pokazatelj da je membrana stara i da neće još dugo trajati.

filteri za vodu, nestrucan servis, odrzavanje filtera vode

FORMULA ZA IZRAČUNAVANjE INDEKSA: ((ulazni TDS - finalni TDS) / ulazni TDS)*100 = x % Rejaction Rate


VAŽNO

Osmotska membrana i dalje prečišćava vodu kada je index ispod 89%. Međutim, smanjuje se količina vode koja ide u rezervoar ili raste TDS. Često se povećava pritisak u kućištu membrane, pa u nekim slučajevima, kada pritisak pređe prag tolerancije, kućište “puca” i počinje da curi. Sa druge strane, u zavisnosti od namene same aplikacije, možete da koristite membranu znatno duže. Treba znati da uređaji za prečišćavanje vode sa membranom reverzne osmoze obično ne proizvode vodu elektroprovodljivosti manje od 10 ppm. Ovo je zbog ugljen-dioksida u vodi koga membrana ne može da odbaci osim ako pH nije iznad 8.5. Ako na primer ulazna voda ima 50 ppm-a, membrana je i dalje savršeno dobra sa kvalitetom od 10 ppm-a izlazne vode, iako je index samo 80% što bi u normalnom slučaju bila indikacija na lošu membranu.


TEMPERATURNE KOREKCIJE

OSNOVE: Kako se voda hladi i postaje gušća i protok kroz membranu se smanjuje. Dok se voda greje postaje ređa pa se protok iz membrane povećava. Sve membrane su fabrički testirane i deklarisane na temperaturi vode od 25ºC . Kako se menja temperatura, menja se i protok pa može biti nekonzistentan sa deklaracijom. Za svaki 1ºC niže temperature gubite oko 1,3% protoka, a za svaki 1ºC više temperature dobijate isti procenat protoka vode kroz membranu.Nestručan servis

Ukoliko se opredelite da sami menjate filtere ili da za servis angažujete treće lice ili neproverenu firmu, treba da znate da nestručan servis može da izazove i zdravstvene i finansijske probleme.


BRING YOUR WATER BACK TO NATURE