ARSEN U VODI ZA PIĆE

 

Prečišćavanje Arsena iz vode

Prisustvo arsena u vodi za piće, čak i u ekstremno visokim koncentracijama, ne izaziva promenu ukusa mirisa, boje ili izgleda vode. Zbog toga se prisustvo arsena u vodi za piće može ustanoviti samo pomoću relativno komplikovanih analiza. U poslednjih desetak godina sve su učestalije alarmantne vesti o prisustvu arsena u vodi za piće u mnogim zemljama, pa i kod nas. Svi parametri potrebni za punu kvantifikaciju problema još nisu u potpunosti sagledani. Precizne analize arsena u vodi za piće se u mnogim zemljama u okruženju još uvek ne rade rutinski.
Za uklanjanje Arsen aiz vode Hydrolux preporučuje jeftinu i pouzdanu metodu filtracije - ADSORPCIJU ARSENA pomoću specijalne filterske ispune BayOxide E-33, koja se nalazi u koloni pod pritiskom, kontrolisana ručno ili automatskim digitalnim kontrolerom serije RX. Uređaj za prečišćavanje vode od Arsena izgleda slično kao omekšivač vode, bez potrebe za regeracijom ispune.

 

 

 

Bayoxide E-33

Oprema za filtraciju arsena iz vode sa filtracionim medijem BayOxide E-33 ima niz prednosti u odnosu na standardne filtracione materijale koji se koriste za uklanjanje arsena. Nakon zasićenja filtracione ispune, on se odbacuje na deponiju kao netoksičan otpad jer je arsen trajno vezan za materijal. Ovakvi uređaji su izuzetno jednostavni za upotrebu i održavanje jer zahtevaju samo povratno ispiranje svake 2-4 nedelje.Moguće ih je konfigurisati u manje ili veće kolone, za različite protoke.

Osnovne prednosti:

Adsorpcijom se uklanja arsen do koncentracija ˂ 5 ppb (0.005 mg/l)
Optimalni kapacitet 3.6 g As/kg.materijala
Adsorpcijom se uklanja u veći deo u vodi prisutnih teških metala
Ne zahteva regeneraciju samo povratno ispiranje pa se baca samo 0.1% vode
Stabilan materijal, gubi se samo 2% godišnje
Nakon zasićenja ne predstavlja opasan otpad
Jednostavan za upotrebu i održavanje

Primena:

Filtracioni sistemi
Predfiltracija za RO sisteme
Industrijska primena
Gradski vodovodni sistemi

 

filteri za vodu, filteri za preciscavanje arsena

uklanjanje arsena iz vode, bayoxide e-33

tretmani vode, arsen u vodi


 

Arsen u vodi - opasnost po zdravlje

Hronična trovanja arsenom koja se događaju nakon dugotrajnog konzumiranja vode za piće u kojoj je prisutan arsen su vrlo različita od akutnih trovanja. Simptomi akutnog trovanja se pojavljuju odmah i obično uključuju povraćanje, bol u trbuhu, krvavi proliv. Chelation terapija može biti efikasna kod akutnog trovanja, ali se ne sme koristiti protiv dugotrajnog trovanja.
Simptomi i znaci bolesti koji su uzrokovani arsenom se razlikuju kod pojedinaca, grupe stanovništva i geografskog područija. Dakle, ne postoji univerzalna definicija bolesti uzrokovane arsenom. To otežava procenu uticaja arsena na zdravlje. Isto tako, ne postoji način da se identifikuju slučajevi oboljenja od raka koja su prouzrokovana arsenom u odnosu na vrste raka izazvane drugim uzrocima.
Dugotrajna izloženost arsenu putem vode za piće uzrokuje rak kože, pluća, mokraćne bešike, bubrega, kao i druge promene na koži u koje spadaju promene pigmentacije i zadebljanje (hiperkeratoza).
Povećana opasnost od raka pluća i bešike i arsenom povezanih kožnih lezija nisu otkriveni kod vode za piće kod koje je koncentracija arsena manja od 0,05 mg / L.
Apsorpcija arsena kroz kožu je minimalna, a time i aktivnosti kao što su ručno pranje, kupanje, pranje veša i slično sa vodom koja sadrži arsen ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.
Nakon dugotrajnog izlaganja aresenu, prve promene se obično pojavljuju na koži: promena pigmentacije, a zatim i hiperkeratoza. Da bi se razvio rak, obično je potebno više od 10 godina izlaganja arsenu.
Odnos između izloženosti arsenu i drugih zdravstvenih problema nije jasan. Na primer, neke studije su povezale arsen sa hipertenzivnim i kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i bolestima reproduktivnih organa.