Filteri za prečišćavanje Gvožđa u vodi - Deferizatori vode

Filter za Gvožđe i Mangan - Deferizator vode

Deferizatori su uređaji za uklanjanje rastvorenog gvožđa i mangana iz vode, koji u većim količinama mogu vrlo negativno uticati na mnoge tehnološke procese ili učiniti vodu vrlo neprijatnom za piće. Deferizatori su punjeni specijalnom katalitičko-filterskom ispunom koja katalitički oksidiše rastvoreno gvožđe i mangan u nerastvornu formu njihovih hidroksida i jednostavno ih otfiltrira na sebi. Po zasićenju automatski se pokreće KONTRAISPIRANjE - BACKWASH koje izbacije naslage u ODVOD. Nakon decenije isprobavanja različitih katalitičkih ispuna renomiranih svetskih proizvođača Hydrolux Project Team se opredelio za NAJBOLjU OPCIJU - KATALOX LITE Nemačkog proizvođača WATCH WATER.

 

Revolucionarna tehnologija - KATALOX LITE!

Kod većine katalitičkih ispuna starije generacije problem nastaje zbog nedovoljne količine rastvorenog kiseonika u vodi. Ukoliko voda sadrži dovoljnu količinu rastvorenog kiseonika, svi deferizatori jednostavno filtriraju zagađenu vodi odnosno iz nje uklanjaju gvožđe i mangan. Ukoliko voda ne sadrži dovoljno rastvorenog kiseonika (što je obično slučaj kod voda iz dubokih bunara) nastaje problem; jedna opcija je da se dodaje neko oksidaciono sredstvo kao što je npr. kalijum-permanganat ili neki oblik hlora. Sredstvo se dodaje odgovarajućom dozir pumpom spregnutom sa meračem protoka kako bi se održala ista koncentracija bez obzira na promene protoka ŠTO ZNAČAJNO PODIŽE CENU OPREME. Drugi način je da se periodično vrši regeneracija katalitičko filterske ispune propuštanjem nekog oksidacionog sredstva, što se svodi na SLIČNO ILI ISTO.

Drugi, možda mnogo teži problem je u tome što se deferizacija vode svodi na KONTRAISPIRANjE - BACKWASH. Deferizatori su glomazni uređaji koji za otklanjanje Gvožda i Mangana u konfiguracijama srednjeg ili većeg kapaciteta ZAHTEVAJU VELIKU KOLIČINU VODE za kontrispiranje. U praksi je često slučaj da uređaj koji je u stanju da isfiltrira npr. 3m3/h zahteva KONTRAISPIRANjE od oko 5m3/h ŠTO JE SKORO DUPLO VIŠE OD ZADATOG KAPACITETA. Ovaj problem se rešava proširenjem skonfiguracije za JOŠ JEDNU BUSTER PUMPU koja se pali prilikom ispiranja sistema. Pumpe su dosta skupe a ponekad jednostavno NEMA DOVOLjNO VODE U CEVIMA pa ni sa njima ne rešavamo ovaj problem.

HYDROLUX KL Deferizatori vode - modeli

Model Protok m3/h BackWash Kontrola Odvod Ispuna kg - lit Gravel kg PW Dimenzije (mm) Težina
FE-KX 50-240 0,8 – 1,5 m3/h 1,0 - 1,3 m3/h RX67 1" 1/2" 45.7 - 43.0 25 10-54 1570 x 300 x 300 75 kg
FE-KX 70-410 1,2 – 2,4 m3/h 1,6 - 2,0 m3/h RX67 1" 1/2" 75.5 - 71.0 25 13-54 1650 x 390 x 390 105 kg
FE-KX 90-465 1,5 – 3,0 m3/h 2,0 - 2,5 m3/h RX67 1" 1/2" 90.4 - 85.0 37-50 14-65 1860 x 370 x 370 150kg
FE-KX 120-600 2,6 - 3,3 m3/h 2,0 – 4,0 m3/h RX67 1" 1/2" 121.2 - 114.0 37-50 16-65 1900 x 420 x 420 200 kg

Ako obratite pažnju na deferizatore vode drugih proizvođača, videćete da su HYDROLUX deferizatori oko 80-120% efikasniji odnosno DUPLO MANjI što dodatno štedi novac kroz troškove "bačene" vode prilikom redovnih ispiranja. U 99% slučajeva NE ZAHTEVAJU DOZIRANjE OKSIDANSA poput hlora (osim ukoliko voda ne sadrži bakterije), RADE ISPOD Ph 6.5-6.8 što je standard za većinu konkurentskih medija!

 

Ukoliko su vam neophodni uređaji za otklanjanje Gvožđa, Mangana, H2S ili Aresna većih kapaciteta, pogledajte proizvođačku brošuru ili nas kontaktirajte. Ukoliko voda sadrži povišene vrednosti Arsena il H2S neophodno je doziranje ili dodavanje neke vrste oksidansa poput hlora isl.

Gvožđe i Mangan u vodi Galerija slika - FOTO

Deferizator vode ili katalitički filter, koji se često naziva povratni filter za pranje (backwash filter) , najčešće se koristi za uklanjanje Gvožđa i Mangana iz vode. Filteri za Gvože u vodi deluju oksidacijom Gvožđa i / ili Mangana, a zatim ga filtriraju kroz sloj filterske ispune. Najbolji mediji za uklanjanje ovih kontaminanata su katalitičke ispune koji su na bazi mangan-dioksida ili takozvani obloženi medijumi. Birm je obložen sa manje od pola procenta manganovog dioksida zbog čega je primena ograničena. Greensand Plus ima nešto veću koncentraciju mangan-dioksida, a Filox, Pirolox ili MangOx su od 60 do 80% manganovog dioksida.

Međutim, najčešći razlozi za neuspeh filtera su nedostatak protoka vode u ispiranju ili nedostatak učestalosti regeneracije. Filtracija uz pomoć oksidacije najčešća je metoda uklanjanja Gvožđa i Mangana. Ovakvi filteri koriste oksidant poput ozona, kiseonika, hlora ili hidrogen peroksida da pojačaju oksidaciona svojstva vode koja se tretira i omogućavaju bolje uklanjanje Gvožđa. Filteri za uklanjanje Gvožđa I Mangana se već dugi niz godina koriste u industriji za prečišćavanje vode sa različitim nivoima uspeha ili bismo možda mogli reći „neuspeha “.

Najveći problem kod većine deferizatora je jednostavno težina ispune, jer što su teži mediji više vode i pritiska je potrebno za ispiranje. Činjenica je da mnogi bunari nemaju sposobnost da proizvode takav protok vode. Mediji poput Filoxa, Piroloxa i MangOxa teže oko 2 kg po litru. Na primer, za ispiranje kolone sa 50 litara ispune (10 x 54”) Pirolox-a ili Filox-a odnosno bilo koje tipične ispune za deferizaciju na bazi manganovog dioksida koja ima nominalni protok filtracije oko 1500 lit/h biće potreban protok od 3400 lit/h. Vreme pranja i ispiranja može biti do 20 minuta. Izračunajte sami! Ovakve konfiguracija troši puno vode za ispiranje koju najčešće nemamo na raspolaganju. U većini slučajeva uz sam filtracioni sistem neophodno je dokupiti dodatni rezervoar za vodu namenjenu ispiranju kao i dodatnu pumpu koja se uključuje u fazi ispiranje jer u normalnom režimu rada jednostavno nemamo dovoljan pritisak za ispiranje. Neki sistemi troše do 800 litara vode po regeneraciji i većina ih mora ispirati dnevno ili barem svaki drugi dan. Zaključak je da sistemi koji koriste ovakve filtracione ispune brzo postaju zastareli zbog inherentne neefikasnosti i neopravdane potrošnje vode za ispiranje a u većini slučajeva ne rade baš dobro.

Pored toga, mnogi deferizatori koriste kalijum permanganat ili hlor da bi se regenerirali kao oksidant. Kalijum permanganat se rastvara u vodi i daje mu intenzivnu ružičastu ili ljubičastu boju i zauvek će obojati stvari u koje dođe ukoliko je koncentracija previsoka. Kalijum permanganat se obično drži u rezervoaru sa malom količinom vode na dnu. Problem je u tome što ti rezervoari često preplavljuju odnosno prave dodatne probleme. Pored toga, kalijum permanganat je toksična hemikalija i može prouzrokovati ozbiljne povrede oka, nadražujuće je za kožu i pliuća, a može biti i kobno ako se proguta. Tokom poslednjih nekoliko godina, kalijum permanganat polako izbacuje iz industrije tretmana vode. Hlor se koristi mnogo češće kao oksidant jer se lakše rukuje i ne ostavlja mrlje poput kalijum permanganata.

Predstavljamo Katalox Light, revolucionarni novi medij razvijen u Nemačkoj! Katalox Light je dizajniran jedinstvenom tehnikom nanošenja mangan-dioksida na ZERSORB (koji je veoma lagan medij). Ima premaz manganovog dioksida od 10%. Katalok Light je ANSI / NSF 61 sertifikovan za tretman vode za piće i ispunio je ANSI / NSF 372 usaglašavanje bez olova. Mediji Katalox Light imaju veoma visoku površinu koja filtrira do tri (3) mikrona i odmah sprečava da oksidirani ili istaloženi oblici gvožđa, mangana i vodonik sulfida uđu u vodeni tok. Obično je potrebno ispiranje svakih 4 do 7 dana, za razliku od drugih težih medija koji zahtevaju svakodnevno pranje.

U slučajevima kada postoji izuzetno visoka koncentracija Gvožđa ili Mangana, mi koristimo hlor kao oksidant samo tokom procesa ispiranja. Pored toga, Katalox Light i hlor mogu uspešno ukloniti radijum, uranijum, selen, arsen, cink, bakar i olovo, kao i druge radionuklide. Da bi se to postiglo, Gvožđe mora biti prisutno kako bi se olakšao proces. U određenim slučajevima pH se mora povećati ili sniziti, u zavisnosti od hemije vode i nečistoća. Ukratko, Katalox Light je revolucionarni medij koji menja način uklanjanja Gvožđa i Mangana iz vode.

Gvožđe i Mangan u vodi
  Katalox Light®BIRMGreenSand Plus ManOx i slične medije (Pirolox, Filox..)
Kancerogen: Ne Da Da Ne
Operativni pH parametar: 5.8 - 10.5 > 6.8 6.5 - 8.5 6.5 - 9.0
Tretira Mangan (Mn) na pH 7: Da Ne Da Da
Tretira Gvožđe (Fe): u Ph rasponu od 6 do 9 Isključivo iznad 6.8 Isključivo iznad 6.8 Isključivo iznad 6.8
Tretira Vodonik Sulfid (H2S): Da, visok kapacitet * Ne Ograničeno Ograničeno
Fini mehanički filter: Vrhunske performanse! 2-3 mikrona Da Da Ne
Gustina (težina medije - problem kod ispiranja) 1060 kg/m3 800 kg/m3 1425 kg/m3 2400 kg/m3
Tolerancija na oksidanse: visoka Isključivo vazduh Osrednja Osrednja
Sadrži: Silica, Quartz: Ne Da Da Ne
Sadrži: Silica, Tripoli: Ne Da Da Ne
Uklanja Arsen III odnosno V: Da ** Ne Ograničeno ?
Uklanja Uranium i Radijum: Da Ne Ne Ne
Uklanja Olovo i Bakar: Da *** Ne Ne Ne

* Neophodno doziranje za visoke koncentracija H2S

**Neophodno doziranje za efikasnu oksidaciju Arsenik III

*** Neophodno doziranje za visoke koncentracije Olova i Bakra

Kategorije