Kvalitet flasirane vode u velikoj meri zavisi od kvaliteti njenog izvora, tehnologiji punjenja i dezinfekcije, kvalitetu postrojenja za filtriranje vode odnosno od sistema distribucije boca. Prilikom izbora vrste flaširana voda, nismo u stanju ispravno proceniti kvalitet te vode (Naš izbor uglavnom zavisi od atraktivne reklame). Moramo se podsetiti da je i izvorska voda, kao i svaka druga voda koja dolazi iz zemlje, verovatno zagađena. Stone flaširane vode su često obična voda iz slavine, a jedina razlika je što je uklonjen miris hlora.

Koliko smo para potrošili prošle godine na flaširanu vodu? A koliko za poslednjih 5 godina? SKUPO! Da li volite da nosite boce i bacate plastičnu ambalažu? Da li kuvate sa flaširanom vodom? Ako ne kuvate, ZAŠTO?

Za trajnu dnevnu potrošnju ne preporučuje se mineralna voda. Lekari se boje da veliki sadržaj minerala može imati mnoge negativne zdravstvene efekte, ako se koriste u većim količinama. Kao primer navšćemo primer Natrijuma koji prouzrokuje visoki krvni pritisak, ili nitrate i nitrite, koji blokiraju prenos kiseonika i primarni su uzrok metemoglobinemije i spontanog podbačaja.

Ne smemo zaboraviti da kalcijum konzumiran u velikim količinama, a nalazi se u mineralnoj vodi, može ubrzati stvaranje bubrežnog kamena, ili kame u žučnoj kesi. Zašto uopšte postoje flaširane vode, kada u svakom stanu ili kući postoji gradska voda, bunar, i kada je sve to savršeno bezbedno? BEZBEDNO NE ZNAČI ODLIČNO! Ali, da li je flaširana voda pravo rešenje?


90% BOLESTI U ŽIVOTU - POPIJEMO! Luj Paster (Louis Pasteur) 1822-1895


U Beogradu 1 "kubik" (1000 litara) vode košta oko 0,3 EVRA - kao 1 litar flaširane! To je 1000 PUTA SKUPLjE! Da li bi platili pljeskavicu 300.000 dinara?


Gluposti o flaširanoj vodi

SAVRŠEN BALANS MINERALA - Kada posolite jaje na oko u porciji ima više joda nego u cisterni flaširane vode bogate jodom. Mleko je puno kalcijuma (čak i espreso sa mlekom), dok se Magnezijum nalazi u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo.PRIPRODNA IZVORSKA VODA - Svaka voda je prirodna, veštačka ne postoji!


Obavezno pogledajte VIDEO


DIREKTNO IZ PRIRODE - Svaka flaširana voda prečišćena je nekim filterima - u protivnom u njoj bi bio pesak, šljunak ili punoglavci. U zavisnosti od vrste filtracije varira i kvalitet flaširane vode.


Flaširana voda je prečišćena voda

Sve vrste flaširana voda proizvode se u fabrikama, a onda se kamionima prevoze u veleprodajna skladišta i onda opet kamionima u pojedine prodavnice. Obično boca provede nekoliko nedelja u tranzitu između fabrike i police u trgovini. Mi se sami ne bismo usudili držati voda za pice u skladištu toliko dugo u našim kućama. Svi znamo da se voda za piće kao i sva hrana treba konzumirati sveža. Kretanje kamiona s bocama vode na veliku udaljenost ne čini se dobrom idejom, posebno uzimajući u obzir dodatno zagađenje okoline i povećane troškove.

Sve češće kupujemo flaširana voda, jer mislimo da nema boljeg rešenja. Ali to je rešenje skupo i vrlo nepraktično. Kad odlučimo da flaširana voda postane naš izvor voda za piće, odlučujemo se na nošenje stotina teških flaša od plastike koje odbacujemo kad se isprazne, čime samo dopunjujemo ionako jako zagađenu okolinu. I pored nepogodnosti i velikih troškova ulaganja u flaširanje vode, ne možemo biti sigurni da je sadržaj boce stvarno dobrog kvaliteta. DA LI ŽELIMO BOLJE REŠENJE, ILI PRAVO REŠENJE?Na dnu svake ambalaže potražite trougao s brojem u sredini. On ukazuje koliko je opasna plastika. Cilj proizvođača prehrambenih namirnica i pića, na žalost nije da nam obezbedi zdravu hranu i piće već da na svojim proizvodima ima što veću zaradu.Domaći zadatak: U svojim špajzevima, skladištima i frižiderima proverite u kakvoj je ambalaži kupljena „zdrava hrana“! Bićete neprijatno iznenađeni!Sve vrste flaširana voda proizvode se u fabrikama, a onda se kamionima prevoze u veleprodajna skladišta i onda opet kamionima u pojedine prodavnice. Obično boca provede nekoliko nedelja u tranzitu između fabrike i police u trgovini. Mi se sami ne bismo usudili držati voda za pice u skladištu toliko dugo u našim kućama.

Svi znamo da se voda za piće kao i sva hrana treba konzumirati sveža. Kretanje kamiona s bocama vode na veliku udaljenost ne čini se dobrom idejom, posebno uzimajući u obzir dodatno zagađenje okoline i povećane troškove.

Sve češće kupujemo flaširana voda, jer mislimo da nema boljeg rešenja. Ali to je rešenje skupo i vrlo nepraktično. Kad odlučimo da flaširana voda postane naš izvor voda za piće, odlučujemo se na nošenje stotina teških flaša od plastike koje odbacujemo kad se isprazne, čime samo dopunjujemo ionako jako zagađenu okolinu.

I pored nepogodnosti i velikih troškova ulaganja u flaširanje vode, ne možemo biti sigurni da je sadržaj boce stvarno dobrog kvaliteta.


Etiketa - hemijski sastav flaširane vode

NA SVAKOJ ETIKETI SE PORED DETALJNO NAVEDENIH LEKOVITIH SASTOJAKA KOJI SE NALAZE U VODI (NATRIJUM, KALCIJUM, VITAMIN C, LEK ZA ĆELAVOST ITD..) MOŽETE NA DNU LISTE VIDETI I STAVKU SUVI OSTATAK NA 180°C. TO JE SVE ONO ŠTO OSTAJE KADA VODA ISPARI, A NIJE NAVEDENO KAO KORISNI HRANJLJIVI SASTOJAK (ČITAJ-ĐUBRE). AKO VEĆ KUPUJETE FLAŠIRANU VODU, BIRAJTE ONU SA ŠTO MANJIM BROJEM POD STAVKOM SUVI OSTATAKFlaširanje vode - Bacanje energije

Zamislite da napunite trećinu plastične flaše za vodu naftom. Toliko se nafte upotrebi za proizvodnju, pakovanje i distribuciju svake pojedinačne flaše. Ko to plaća? Dolazi vreme, kada ćemo nažalost, vodu za piće sve češće nositi sa sobom. Najgori način za prenošenje voda za piće je u plastičnoj ambalaži, posebno u onoj sa oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna hemijskom ili temperaturnom delovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom.

Mnogi koji imaju priliku da odu na neki izvor i napune svoje plastične balone i boce izloženi su velikoj opasnosi, većoj nego korišćenjem vode iz gradskog vodovoda. Poželjne bi bile staklene boce, ali su nepraktične. Preporučljive su aluminijske boce sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminijuma. Za konzumiranje vode tokom šetnje, u kancelariji, školi, posle rekreativnih aktivnosti, najbolje je imati malu staklenu bocu za ličnu upotrebu, koje se mogu naći na tržištu. Na taj način uradićete nešto korisno za svoje zdravlje a i okolinu.


BRING YOUR WATER BACK TO NATURE