voda za pice, kvalitet vode

Voda treba da sadrži određene minerale inače nije zdrava.

Dnevni unos minerala iz vode nema bitan uticaj na fiziološke funkcije tela (manji je od 5%). Minerali se baš kao i sve ostale hranjljive materije unose konzumiranjem čvrste hrane. Ipak, voda se lako može obogatiti svim potrebnim mineralima. Detalji..


Kako mogu da dozvole da narod pije lošu vodu?

Ako za primer uzmemo bilo koju zemlju Evrope, videćemo da je situacija u svakoj manje-više ista. Razlika je u tome što u razvijenim zemljama postoji svest o tome šta je dobro, a šta zadovoljava osnovne kriterijume.. To vam je odprilkike ovako; ako savršena voda za piće ima manje od 50ppm, a česmovača 250-300ppm, poređenje bi bilo kao kada je ograničenje brzine 50 km/h, a vi ga ili poštujete ili vozite 250 na sat. Kolika je verovatnoća da posle 20 godina brze vožnje nećete doživeti udes?


Srbija ima bolju vodu nego bilo ko u svemiru.

Ovu smo floskulu često sretali i nikako nam nije bilo jasno kako je nastala..Pa zar nije logično da jedna Norveška koja ima pristup lednicima zaleđenim 30.000 godina ima na raspolaganju bolje izvore pitke vode od naše zemlje koja koristi velike reke poput Save koje su do te mere zagađene primitivnim i neekološki orijentisanim industrijskim postrojenjima (npr. Pliva-Zagreb, topionica olova-Osijek, Zorka Šabac, Celuloza-Sremska Mitrovica..)
Izvorska voda je čista.

Zavisi sa kog izvora, u današnje vreme mnogo manje nego pre 50 godina, baš kao što i kišnica koja bi trebala da je najčistija to odavno više nije.


Voda iz česme je dobra, pio sam je i do sada i ništa mi ne fali.

Cevi u gradskom sistemu vodosnabdevanja su jako stare, pre 15 godina njihov kvalitet je sigurno bio bolji, kao i kvalitet vode u Savi, koja je bila mnogo manje zagađena nego danas. Samim tim i kvalitet vode sa česme je bio mnogo viši, pa je njeno konzumiranje bilo daleko bezbednije. Podsećamo Vas da ova priča nije trka na sto metara, ovo je maraton, i pravi efekti ne moraju da se obavezno manifestuju odmah, već možda posle 20 godina..


Voda iz česme je dobra, hlorisana je.

Hlor je prvi BOJNI OTROV korišćen u istoriji, sve do pojave Iperita u Prvom Svetskom ratu Nemci su ga na zapadnom frontu bacali na saveznike. Hlor se u vodu dodaje da bi se ona zaštitila od bakterija dok prolazi kroz sistem cevi na putu od fabrike da Vas. Hlor je otrov koji ubija žive organizme, a kao takav sigurno ne prija ni vašem organizmu. Osim toga, hlor ne utiče na hemijske supstance, teške metale, pesak, rđu iz cevi, viruse, pa je stoga kao koncept tretiranja vode u većini razvijenih zemalja NAPUŠTEN. Hlor reaguje sa nekim organskim materijama i u toj reakciji nastaju jedinjenja koja se zovu TRIHALOMETANI - THM, za koje se veruje da su KANCEROGENA.


Na radiju svaki dan kažu da je voda ispravna.

Voda se ne kontroliše u vašem stanu, posle ko zna koliko kilometara raznih cevi, već na mestima gde se prerađuje i pušta u distribuciju. Za procenu kvaliteta se uzimaju pravilnici o ispravnosti vode, koji su u odnosu na neke razvijene zemlje zastareli. Kada kažu da je ispravna, ne misle da je izvor zdravlja, već da je u parametru. ISPRAVNO NE ZNAČI ODLIČNO!.


Vodeni kamenac nije opasan.

Kamenac u organizmu može da se kombinuje sa određenim masnoćama i da se hvata po zidovima krvnih sudova koji u tom slučaju postaju kruti, smanjuje se protok krvi, dolazi do teških poremećaja u distribuciji kiseonika kroz ćelije, može doći do pucanja krvnih sudova, hipertenzije i sl.


Ja ne pijem vodu.

Blago vama!


Mi kupujemo flaširanu vodu.

Odrasloj osobi dnevno treba 2-3 litra vode dnevno. Koliko vode kupujete, da li je samo pijete, ili sa njom i kuvate kafu i hranu? Koju vodu kupujete i zašto? Ko je nosi kući iz prodavnice? Koliko to košta?


Flaširana voda je dobra, bogata je magnezijumom (jodom, kalcijumom, vitaminom C..)

Jedina prednost flaširane vode u odnosu na česmovaču je to što nije hlorisana, mada se u njoj mogu iz tog razloga razviti aerobne bakterije. Osim toga, joda (na primer) ima u kuhinjskoj soli više nego u cisterni vode, kalcijuma u malo mleka, i sl.. Flaširana voda je biznis, ništa drugo


Mi prokuvavamo vodu pre upotrebe.

Prokuvavanjem vode vi možete da odstranite eventualna mikrobiološka zagađenja-bakterije, ali njih uglavnom u vodi sa česme nema, jer je tretirana hlorom. Sa druge strane, dok voda kuva, ona isparava, i upravo je ono što ispari najčistija voda, a u šerpi ostaje ista količina fizičkih i hemijskih zagađenja (pesak i olovo ne isparavaju), pa dobijamo kontra-efekat, manje vode a isto nečistoće-koncentrat. Da li Vam se ikada desilo da vam voda izvri, a na dnu posude ostane fini beli talog? Da li ste se zapitali šta je to, i odakle to u našoj vodi?


Mi vodu pre upotrebe zaledimo pa odledimo.

A gde završi nečistoća?


Kao filter koristim bokal ili neki drugi uređaj.

Bokali su uglavnom mali filteri na principu aktiv-karbona, i oni mogu da absorbuju hlor, ali pesak, teški metali, bakterije, i slične stvari prolaze kao od šale. Kako je to absorbcioni filter, kada se zasiti počinje da se ispira, pa se često desi da je voda posle njega manje čista nego pre.


Ako naviknem na prečišćenu vodu, šta ću kada odem negde gde je nema?

Popijte pivo, neka od najkvalitetnijih piva na našem tržištu, a većina belgijskih, nemačkih i sl. u procesu proizvodnje insistira na filterima za vodu na principu Reverzne Osmoze


Postoje filteri koji su napravljeni od najnovijeg-čarobnog materijala koji uklanjaju samo štetne sastojke u vodi, a korisne zadržavaju.

Jeste, kako da ne.. Mehanička filtracija vode se isključivo zasniva na procesu PROSEJAVANjA vode, dakle imamo SITO koje ima određeni promer otvora kroz koji voda može da prođe. Sve što je veće od rupe na situ ostaje, a manje prolazi. I dobre i loše čestice često imaju sličan ili isti promer, a kako sito nije inteligentno, ili propušta ili zadržava i jedne i druge. Iz tog razloga naši sistemi nemaju samo jedan filter, već sistem od 5-8 različitih, koji svaki za sebe obavlja određenu funkciju. Postoje filteri koji rade na bazi HEMIJSKE REAKCIJE, i oni mogu da odstranjuju samo pojedine elemente, ali kao što znate, svaka hemijska reakcija ima NUSPRODUKTE. (kiselina+baza=voda+so) primer za neutralizaciju.


Filteri za vodu su previše skupi.

Da li je 1 dinar za litar najbolje vode puno? Zapravo, neko pametan je rekao da je samo jedan gram PREVENTIVE jeftiniji od tone LEKOVA!!


Imamo dobar pritisak vode u gradskoj mreži.

Ljudi često mešaju pojam pritiska vode i protoka vode u jedinici vremena. Ako iz slavine voda izlazi u jakom mlazu, ne mora da znači da je pritisak visok. Pritisak se meri jedinicam za meru, BAR ili PSI.


Ja ne trošim puno vode, živim sam, ne isplati se..

Bez obzira koliko vode trošite bitno je kakvog je ona kvaliteta, ili Vam je ipak svejedno..!?


Menjali smo cevi u stanu, sada je sve OK.

Na žalost, dok voda stigne u vaše nove cevi, ona prolazi kroz kilometre i kilometre nekih sasvim drugih.


Nemam mesta u sudoperi, gde ću sa šerpama..

Hydrolux sistem za prečišćavanje vode se najčešće pozicionira ispod sudopere, ali to nikako nije obavezno. Sistem je spojen na dovod vode, sifon i sa slavinom za istakanje čiste vode kao i sa svojim rezervoarom interkonekcionim crevima koja su prečnika 1/4 inch, fleksibilna su i dovoljne dužine da se sistem postavi bilo gde u stanu, a česmica za istakanje čiste vode da ostane u kuhinji.


Ne kupujem ruske, američke, japanske, kineske, francuske, nemačke proizvode..

Na svetskom tržištu se odavno počelo sa praksom da nacionalne kompanije prelaze u posed stranih vlasnika, kapital ne poznaje granice, pa stoga već 20-ak godina ne postoje ni francuski ni japanski proizvodi, jer se kompanije koje ih proizvode ne nalaze u samo jednoj državi. Koliko ste puta kupili proizvod poznate marke koji se proizvodi u Vietnamu (NIKE), na Taiwanu (Reebok, Adidas), u Kini (Puma) itd..


BRING YOUR WATER BACK TO NATURE