filteri za vodu cena, preciscivaci vode cena

Redox potencijal vode - ORP (eH vode - ORP)

Šta znači pojam “živa voda”? Voda ima jedno svojstvo, tzv. redoks-potencijal (oksidokoredukcioni potencijal, ORP ili Eh) koji se meri u milivoltima. Živa voda ima negativni redoks-potencijal što svedoči o prisustvu slobodnih elektrona. Za razliku od žive vode, u mrtvoj vodi vlada nedostatak elektrona i zato ona ima pozitivni redoks-potencijal. Šta to konkretno znači za nas? Organizam stari kad voda napušta ćelije. Zašto se to događa? Jedan od uzroka su i slobodni radikali koji osim energije iz ćelija kao sisaljkom isisavaju i vodu. Verovatno su mnogi čuli za slobodne radikale i anti-oksidanse, ali se nejasno sećaju o čemu se radi.

Slobodni radikali su molekuli-vampiri: pozitivno naelektrisani molekuli kojima nedostaje slobodni elektron. Neprestano su u potrazi za slobodnim elektronima koje otimaju nezaštićenim ćelijama. Ćelija pritom gubi energiju – svoju životnu snagu – sa svim posledicama koje iz tog proizlaze. Slobodni radikali su među glavnim uzrocima starenja organizma. S druge strane, antioksidansi su negativno naelektrisani molekuli koje imaju slobodni elektron. Takvi molekuli neutralizuju slobodne radikale. Živa, negativno naelektrisana voda bogata je slobodnim elektronima i zato je vrlo jak antioksidans; ona daje energiju i – oživljava. Mrtva voda koja teče iz slavine obiluje slobodnim radikalima.

Živa voda s negativnim ORP-om ne postoji u prirodi, zato što je takvo stanje vode nestabilno – elektroni se za nekoliko sati gube i ona se pretvara u neutralnu, a zatim u mrtvu vodu. Postoje izvori s pozitivnim, ali niskim ORP-om. I ta je voda, naravno, dobra. No živu vodu lako možete pripremiti kod kuće uz pomoć elektroaktivatora – ORP filtera. ORP efekat traje najviše par sati, vodu treba konzumirati direktno iz aparata, flaširanje ne daje efekte.

alkalna voda,ph vode,živa voda

Ph vrednost vode

Još jedna bitna karakteristika vode je njena pH-vrednost. Živa voda ima pH viši od 7.
Mrtva voda ima kiselu reakciju (pH niži od 7). Mrtva voda zakiseljuje organizam. Zašto je alkalnost tako bitna za organizam? Stvar je u tome da organizam iznutra treba biti alkalan, inače ispada iz sistema i zaustavlja se poput motora koji koristi prljavo gorivo. Kod zdravog čoveka pH-vrednost krvi iznosi tačno 7,43. Ako se pH spusti na 7,1 – čovek umire. Dakle, nekoliko desetina deli nas od smrti. Ljudi se najedaju i napijaju mrtve sintetike, a nisu ni svesni da se dovode do ivice. Njihov organizam u jednom trenu više ne može izdržati pritisak, potroši sve zalihe i preda se. Lekari hitne pomoći takvim pacijentima, da ne bi preminuli na putu do bolnice, daju inekcije rastvora sode bikarbone kako bi njihova kisela i viskozna krv koja jedva teče žilama ponovno postala alkalna. Kad se osećate loše, ne pije vam se ni čaj ni kakao, nego nešto osvežavajuće. Organizam traži nešto alkalno.

Osnovni uzrok raka otkrio je još 1931. godine dr. Otto Warburg koji je za to primio Nobelovu nagradu. Uzrok raka je oslabljeno ćelijsko disanje, tj. nedostatak kiseonika u ćelijama. Međutim, iz nekog razloga niko se toga ne seća. Možete punim plućima udisati sveži kiseonik koliko god želite, no vaše ćelije svejedno će i dalje vapiti za kiseonikom dok je god okruženje u organizmu kiselo.
Nedostatak kiseonika dodatno zakiseljuje organizam pa nastaje začaran krug koji neizbežno vodi ka razvoju bolesti. Povisi li se pH-vrednost našeg organizma za samo 0,15, sposobnost ćelija da usvajaju kiseonik povećava se za 60 posto. Ćelije raka ne mogu se razvijati u okruženju koje je alkalno, tj. bogato kiseonikom. Isto vredi i za parazite. Sve je to već odavno poznato.

Izmerene Ph i ORP vrednosti

Živa voda: ORP = -350/-700 (zavisno o vremenu aktivacije), pH = 9,0/12,0 L
Sveža odmrznuta voda: ORP = +95, pH = 8,3
Prokuvana, brzo ohlađena voda: ORP = +218, pH = 8,2
Vodovodna voda: ORP = +160 (čak do +600), pH = 7,2
Zeleni čaj: ORP = +55, pH = 7,0
Crni čaj: ORP = +83, pH = 6,7
Kafa: ORP = +70, pH = 6,3
Destilovana voda, odstajala na šungitu: ORP = +250, pH = 6,0
Mineralna voda: ORP = +250, pH = 4,6
Prokuvana voda, nakon tri sata: ORP = +465, pH = 3,7
Gazirani sok: ORP = +320, pH = 2,7

 

Neverovatna stvar - prokuvana i obična vodovodna voda korisnija od čaja. Čaj malo podiže ORP, ali zato znatno snižava pH, što poništava svaku njegovu “korisnost”.

Merenja su obavljena ORP-om i pH-metrima kompanije “Hanna”, pri sobnoj temperaturi. Za pripremu aktivirane vode korišćena je prečišćena mineralizovana voda.

Dakle, u čemu je snaga žive vode? Živa voda daje energiju, neutralizuje slobodne radikale, čisti organizam, usporava starenje. Osim toga rastvara masne naslage. Čime perete masno posuđe? Alkalnim sredstvima. Živa voda upravo i jest sredstvo za pranje organizma zato što je alkalna. Ako imate teškoća sa suvišnom težinom, imat ćete ih i dalje sve dok vam pažnju odvlače dijete i druge mudrolije. Umesto napitaka koje inače pijete, češće pijte čistu živu vodu, ne mešajte nespojive namirnice i suvišni kilogrami nestaće sami od sebe.