filteri za vodu, omeksavanje vode, reverzna osmoza

Da li omekšivač vode pravi buku?

Aparat za omekšavanje vode pravi jako malo buke. Jedini zvuk koji možete čuti je kretanje vode kroz uređaj tokom faze ispiranja. U većini slučajeva sam omekšivač za vodu je pozicioniran u podstanici (podrumu itd), tako da se nalazi udaljen od ukućana, u odvojenoj prostoriji.


Da li omekšivač uklanja bakterije?

Omekšivač vode ne uklanja ni jedno hemijsko ili mikro-biološko zagađenje. Omekšivač isključivo uklanja tvrdoću vode.


Da li je omekšana voda korozivna?

Eksperimentalno je dokazano da jonoizmenjivački omekšivači nemaju uticaja na korozivne osobine vode. Ph vode (kiselost), rastvoreni kiseonik, amonijak, hloridi i brzina protoka vode izazivaju koroziju. Na ove faktore process omekšavanja vode jonskom izmenom NE UTIČE.


Gde se OMEKŠIVAČ VODE ugrađuje?

Omekšivač vode se instalira na ulazu vode u kuću. Samu instalaciju trebalo bi da izvede lice sa iskustvom. Ukoliko želite da razdvojite TVRDU I MEKU vodu, potreban je odvojen system cevi za hladnu vodu. Postrojenje mora biti instalirano na sobnoj temperaturi od + 5 do + 40°C. Temperatura sirove ulazne vode ne sme da pređe vrednost od + 30°C. Oprema ne sme da se instalira u prostoriji u kojoj ima prašine ili vlage. Ugrađena oprema mora biti zaštićena od smrzavanja, radijacije i toplote.


Koji su radni parametri za omekšivanje vode?

Uređaj za omekšavanje vode se koristi u industriji i domaćinstvima. Da bi omekšivači na bazi jonske izmene mogli bezbedno da rade, neophodno je da voda ima određene karakteristike:

Sadržaj taloga max. 0.5 mg/l
Utrošak KMnO4 max. 8 mg/l
Sadržaj gvožđa i mangana max. 0.05 mg/l
Temperatura max. 35 °C
Potrebni mrežni pritisak (radni pritisak) 2.5 - 6 bara
Nije dozvoljeno prisustvo masti i ulja u vodi.


Da li će mi zbog korišćenja OMEKŠIVAČA ZA VODU stizati veći račun za vodu?

Omekšivač vode se često pominje u kontekstu porasta troškova pumpanja vode iz privatnih bunara ili malog povećavanja troškova gradske vode. Prosečnom aparatu za omekšavanje vode treba između 50 I 400 litara sveže vode za svaku regeneraciju jonoizmenjivačke smole. Prilikom nabavke, budite sigurni da je model omekšivača vode koji ste odabrali namenjen za potrebe kao što su vaše. (broj članova domaćinstva, prosečna potrošnja vode mesečno, tvrdoća vode itd).


Koliki su troškovi korišćenja OMEKŠIVAČA ZA VODU?

Kupovina tabletirane soli za regeneraciju predstavlja glavni trošak održavanja omekšivača. Tabletirana so se prodaje u vrećama, najčešće po 25kg. Izuzetno je jeftina. Većinu ostalih troškova predsavlja potrošnja struje pri regeneraciji. Sama jonoizmenjivačka smola se menja retko, u proseku na 5 godina.


Šta je to regeneracija omekšivača?

Svaki omekšivač ima ciklusni kapacitet koji zavisi od veličine samog uređaja i tvrdoće vode na Vašoj lokaciji. Po zasićenju kapaciteta omekšivač pokreće regeneraciju koja se odvija bez vašeg znanja. U suštini, uređaj se ispere opere slanom vodom a potom se ispere u kanalizaciju i opet je spreman za rad.


Da li u kući ima vode u toku regeneracije?

U zavisnosti od tipa kontrolnog ventila, za vreme regeneracije sistema može doći do sledećih situacija:

-u celoj kući ima vode, ali je tvrda (ista kao bez omekšivača) – POSTOJI BAJPAS (zaobilaznica oko sistema).

- u celoj kući NEMA VODE - sistem prekida dovod vode za celu kuću dok ne bude spreman da proizvede omekšanu.

- u celoj kući ima vode, ali je slana – rastvor kuhinjske soli u toku regeneracije ulazi u instalacije.


Da li OMEKŠIVAČ VODE smeta kanalizacionom sistemu?

Bilo je dosta polemike oko uticaja rada omekšivača za vodu na kanalizacioni sistem (septička jama ili gradska kanalizacija) — da li so ubija korisne bakterije u septičkim rezervoarima, prepunjavanje rezervoara dodatnim količinama vode od ispiranja (regeneracija) odnosno smanjenja mogućnosti drenažnog sloja tla da apsorbuje vodu — poslednje naučne studije ostaju nedefinisane...

So nema štetne efekte na bakterije ili drenažno zemljište. Ipak, količina vode koja se prosipa prilikom ispiranja varira do 50 do 400 litara nedeljno, što je odprilike ekvivalentno dvema standardnim kadama za kupanje. Regeneracija ne više od jednom nedeljno trebala bi da smanji količinu vode iz ispiranja koja ulazi u septički sistem.


Kako se OMEKŠIVAČ VODE održava?

Iako većina OMEKŠIVAČA VODE zahteva jako malo pažnje i održavanja a trajaće godinama – povremeno se mogu javiti problem.

Da bi obezbedili da vaš omekšivač za vodu nesmetano radi, rebalo bi da se regeneriše makar jednom nedeljno što će obezbediti njegovu dugovečnost. Ako vaš omekšivač vode ne radi dobro, obratite pažnju na sledeće stavke:

Pogledajte da li ima naslaga soli u posudi za tabletiranu so. Ako se formirala “korica”, uklonite je usisivačem, operate deterdžentom i vodom i dobro isperite.

Ako vaša voda sadrži gvožde (Fe), proverite da li ima naslaga gvožđa u jonoizmenjivačkoj masi. Ako je ima, koristite rastvor za uklanjanje gvožđa da očistite omekšivač za vodu.

Proverite upravljački ventil (injector za kućište mase). Ako je zapušen naslagama “prljave soli”, uključite “BAJPAS” i pokrenite ručnu regeneraciju, po potrebi očistite injektor rastvora. (preporučuje se

Prilikom odabira OMEKŠIVAČA ZA VODU uzmite u obzir koliko vode troši za jednu regeneraciju. U najvećem broju slučajeva, jedna regeneracija nedeljno zadovoljava potreba prosečne četvoročlane porodice.


Da li je omekšana voda bezbedna za piće?

Omekšivač za vodu ne uklanja mikrobiološka zagađenja koja izazivaju bolesti i treba ih koristiti isključivo tamo gde je voda za piće mikrobiološki ispravna.

Omekšivači vode zamenjuju "tvrde" minerale "mekim" mineralima kao što je natrijum ili kalijum. Činjenica da natrijum hlorid (kuhinjska so) koristimo za regeneraciju ispune za omešavanje vode dovodi u pitanje porast potencijalnih zdravstvenih rizika kod osoba koje pate od hipertenzije, bolesti bubrega ili hroničnih srčanih oboljenja. Kako je broj slučajeva hipertenzije u svetu u porastu, a broj dijeta sa naglaskom na smanjenje upotrebe natrijuma u ishrani raste, proizvođaci aparata za omekšavanje vode počeli su da koriste kalijum hlorid kao alternativu natrijum hloridu. Ipak, potencijalni zdravstveni rizici postoje i kada se koristi kalijum hlorid (takođe so). Voda sa visokim nivoom Natrijuma ili Kalijuma ne bi trebalo da se koristi za piće, spremanje kafe i čaja, sokove, infant formule (hrana za bebe) ili za kuvanje.

Ako strahujete zbog eventualnog podizanja nivoa natrijuma ili kalijuma u svojoj ishrani, ili ste na nekoj vrsti medicinske dijete, preporučujemo dodavanje sistema poznatog kao reverzna osmoza za dodatno kondicioniranje vode za piće i kuvanje. Preporučujemo tradicionalni petostepeni ili šestostepeni filtracioni sistem sa reverznom osmozom i mineralnim filterom iz HYDROLUX programa.


Kada ne bi trebalo da koristim OMEKŠIVAČ?

Omekšana vode se ne preporučuje za navodnjavanje i sličnu upotrebu van kuće jer dovodi do češće regeneracije sistema i porasta troškova. Visok nivo natrijuma u vodi takođe može uticati na rast trave i ostalih biljaka. Kada se u domaćinstvu vrši povremeno zalivanje spoljnih površina, preporučuje se da se pri instalaciji uredjaja za omekšavanje vode ostavi jedna linija neomekšane vode za takve potrebe. (bajpas)


omeksavanje vode,omeksivac za vodu,cena omeksivaca za vodu

JEDINI NAČIN DA UKLONITE KAMENAC IZ VODE JE UGRADNjA OMEKŠIVAČA VODE !


Omekšavanje vode - Kategorije


BRING YOUR WATER BACK TO NATURE